Dolfijntherapie

Start
Weblog
Info over Yasmine
Info over Albright
Dolfijntherapie
Fotocollage
Sponsoren
Publicaties
Links
Contact

 

Ouders van kinderen met een stoornis of beperking streven doorgaans naar een zo hoog mogelijke levenskwaliteit voor hun kind. Om die hoge levenskwaliteit te bereiken en om hun kind zo gelukkig mogelijk te laten zijn zoeken ouders naar (aanvullende) therapieën en behandelingsmethoden die bij hun kind passen. Therapie met behulp van dolfijnen is een vorm die ouders en kinderen aanspreekt, en waar momenteel niet voor niets aandacht voor is in de media en op internet. Vooral via internet valt er over deze therapie veel te lezen. Al lezend blijkt dat wat ooit begon als een spannend experiment inmiddels is uitgegroeid tot een wetenschappelijk onderbouwde en succesvolle alternatieve, aanvullende therapie. 

De 10-daagse therapie voor Yasmine is op Curaçao en zal gegeven worden in het Curaçao Dolphin Therapy & Research Center. We verblijven er in totaal 14 dagen. Hieronder kunt u lezen hoe die twee weken er voor Yasmine en haar familie uit zullen gaan zien. Wat het definitieve programma voor haar broers zal zijn is nu nog niet bekend. De boys willen zelf graag een training doen voor assistent dolfijntrainer. Ook hierover kunt u op deze pagina meer lezen. We houden u op de hoogte.

The Curaçao Dolphin Therapy & Research Center

Sinds maart 2004 huist het Sea Aquarium het Curaçao Dolphin Therapy & Research Center, oftewel CDTC. Het therapie centrum biedt gehandicapte kinderen van alle achtergronden en nationaliteiten de kans om een gespecialiseerd en persoonlijk therapieprogramma te volgen.

CDTC is nadrukkelijk geen toeristische attractie maar een medische instelling. CDTC werkt nauw samen met een aantal non-profit organisaties en stichtingen waaronder Dolphin Aid (Duitsland) en Stichting Sam (Nederland). Boeken bij CDTC is mogelijk rechtstreeks of via www.dolphin-aid.de. Voor meer informatie kunt u ook kijken op www.cdtc.an.

Therapie 

De “dolphin assisted” therapie is een therapie waarin zowel traditionele als nieuwe en inventieve therapiemethodes gecombineerd worden in interactie met de dolfijnen. Hiermee wordt een goede, mentale, lichamelijke en emotionele respons bij de gehandicapte kinderen/ jongeren gestimuleerd. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat deze vorm van therapie een heel goede uitwerking op de kinderen heeft en ze helpt hun grenzen te verleggen op het vlak van communicatie en prestatie. Het feit dat de therapie voornamelijk in warm zeewater wordt gegeven wat een bepaalde gewichtloosheid met zich meebrengt, maakt het makkelijker voor lichamelijk gehandicapte kinderen om specifieke lichamelijke oefeningen uit te voeren. 

De therapie die gegeven wordt in het CDTC is gebaseerd op het “operante conditionering’ systeem. Een academisch beproefde leermethode voortkomend uit de medische rehabilitatie. CDTC claimt niet dat ze ziektes kunnen genezen maar onderzoek heeft wel getoond dat gehandicapte kinderen tot vier keer zo snel en veel intensiever leren als ze interactieve therapie met de dolfijnen krijgen.

Een standaard therapieprogramma bestaat uit tien dagen gedurende welke het kind één therapie sessie van twee uur, bestaand uit drie delen, per dag volgt. De therapie vindt normaliter plaats op werkdagen en men volgt zodoende twee blokken van vijf therapiedagen die onderbroken worden door één vrij weekend.

Voorbereiding

Elke familie krijgt bij aankomst een oriënterend gesprek met de therapeut, waarin de doelen en objectieven worden besproken en vastgesteld. Deze doelen en objectieven variëren van het beter functioneren op cognitief gebied, spraak, taal en algemene communicatie, tot het verbeteren van sociale vaardigheden, motorische functies en gedrag. Daarnaast werkt men ook aan het opbouwen van vertrouwen en zelfvertrouwen. Elk kind krijgt in principe een persoonlijke therapeut toegewezen voor alle tien dagen.

De therapiesessies bestaan uit drie onderdelen. Het eerste deel bestaat uit voorbereidende therapie in een speciaal daarvoor geschikte ruimte. Het tweede deel is de eigenlijke therapie. Deze vindt plaats in de vorm van therapie aan de kant en in het water met de dolfijnen. En het derde en laatste deel is de posttherapie waarin consultatie tussen de therapeut en de ouders of verzorgers plaatsvindt. Gedurende deze posttherapie nemen de therapeuten samen met de ouders de sessie door en bespreken ze de gebruikte en eventuele nieuwe methodes en ideeën om het kind te behandelen.

Familie

De ouders mogen alle sessies van de kinderen bekijken omdat het belangrijk is dat zij ook zien wat hun kind leert en doet gedurende die sessies. De therapeuten stimuleren de ouders om deel te nemen aan verschillende oefeningen naderhand om zo met meer kennis naar huis te kunnen en de goede lijn voort te kunnen zetten. De familie wordt zoveel mogelijk betrokken bij de therapie. Voor de broertjes en zusjes bestaat een speciaal programma met elke dag een ander thema zoals Sea Aquarium, Schildpadden, Zeeleeuwen en Dolfijnen. De kinderen gaan dagelijks snorkelen en de laatste dag gaan de ouders of verzorgers ook mee. 

Broertjes en zusjes programma:

Het Curaçao SeaAquarium biedt een speciaal programma aan de zusjes en broertjes tussen 5 en 12 jaar van de therapie kinderen. Elke dag heeft een ander thema, maar alles gaat over de zee en haar bewoners. Het programma ziet er als volgt uit:

Dinsdag:              SeaAquarium
Woensdag:          Schildpadden
Donderdag:          Zeeleeuwen
Vrijdag:               Dolfijnen
Maandag:            Vissen
Dinsdag:              Haaien en Roggen
Woensdag:          Schaaldieren
Donderdag:          Sponzen en Koralen

Reserveringen :    info@cdtc.an

Curaçao Dolphin Academy: Heeft voor de echte dolfijn liefhebbers een cursus Assistent Dolfijn Trainer. 

Lessen en spelletjes in het klaslokaal worden afgewisseld met interactieve sessies in het water met de dolfijnen. De assistent trainer doet met de dolfijnentrainers mee aan een dolfijnentraining demonstratie voor het publiek. De opleidingen worden aangeboden in Nederlands of Engels.

Niveau 1 – twee (2) halve dagen

Vereist
-
Leeftijd vanaf 8 tot 14 jaar
- Lengte minimaal 1.30 meter
- Nederlands of Engels lezen en praten
  
Onderwerpen
1. Introductie tot walvisachtigen.
2. Anatomie en fysiologie van de dolfijnen.
3. Lessen in dolfijnen training.
4. Zintuigen van de dolfijnen.
 
Activiteiten
1. Klaarmaken van visbakjes en voeren.
2. Dolfijn Encounter.
3. Zwemmen met dolfijnen.
4. Dolfijnen training demonstratie.

Niveau 2 – drie (3) halve dagen

Vereist
-
Leeftijd vanaf 8 tot 14 jaar
- Lengte minimaal 1.30 meter
-
Certificaat Assistent Trainer Niveau 1
- Nederlands of Engels lezen en praten
    
Onderwerpen

1. Echopeiling.
2. Cognitie.
3. Communicatie.
4. Leefgemeenschappen van dolfijnen.
5. Bescherming van dolfijnen.

Activiteiten
1. Echopeiling experiment.
2. Training demonstraties.
3. Trainingsessies in het water met dolfijnen.
4. Gedragsstudie.
5. Snorkelen of duiken met dolfijnen.

Een belangrijk kenmerk van de dolfijnen is hun communicatie en echolocatie. Iedere dolfijn heeft zijn eigen geluid waaraan ze elkaar herkennen en daarnaast communiceren ze door lichaamstaal. De echolocatie vindt plaats door het zenden van klikgeluidjes die weerkaatsen. Door deze weer op te vangen met hun oren weten ze alles te vinden. De dolfijn hoort dus in principe het verschil tussen alles wat hij tegenkomt. Daarnaast is aanraking zeer belangrijk voor dolfijnen.

Voor links over dolfijntherapie klik hier

Start | Weblog | Info over Yasmine | Info over Albright | Dolfijntherapie | Fotocollage | Sponsoren | Publicaties | Links | Contact

Copyright © 2007 Yasmine naar dolfijntherapie
Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 24 maart 2010